18 Mart 2014 Salı

MEDUSA EFSANESİ



Medusa Heykeli
Medusa, Yunan mitolojisinde gözüne bakan herkesi taşa çevirdiğine inanılan yılan gibi saçları, keskin dişleri olan dişi canavar..

Ölümlü olduğu için kahraman Perseus tarafından öldürülebilmiştir. Perseus, Graeae'nin ona verdiği özel bir ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece taşa dönüşmeden Medusa'nın kafasını kesebilmiştir. Bazı kaynaklar ise Hermes'in ona verdiği orak ve Athena'nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler..

Efsanelere göre sağ taraftaki kanı zehirlidir sol tarafında panzehiri vardır. Kafasını kestikten sonra Medusa’nın boynundan denize sıçrayan iki damla kandan Chrisaor ve Pegasus doğmuştur. 

Bazı kaynaklarda ise kafası kesildiğinde Medusa'nın hamile olduğu yazar. İki çocuğun da babası "Deniz Tanrısı Poseidon"dur. Hatta söylentilere göre Medusa'nın boynundan fışkıran her bir kan damlasının yılanlara dönüştüğünü söylenmektedir.



Medusanın resmedilen kesik kafası
 Perseus, Medusa'nın  kafasını kestikten sonra  onu, taşa çevirme laneti ile,  bir süreliğine silah olarak  kullanmıştır. 

 Eve, annesinin bulunduğu  adaya döndüğünde,  annesinin kralla zorla  evlendirilmeye çalışıldığını  görür ve ona “Anne,  gözlerini kapat der.”  Medusa’nın kafasını havaya  kaldırır. Onu gören herkes  lanetten ötürü bir anda taşa dönüşür. 

Daha sonra ise Perseus Medusa'nın kafasını Athena'ya verir ve Athena'da onu kalkanına yerleştirir. Başka bir kaynağa göre ise Perseus Medusa'nın kafasını Argos'taki pazar yerine gömmüştür. 




Ovid'e(Romalı bir şair) göre ise Medusa'nın kafasındaki yılanlar Athena'nın lanetidir. Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon'u cezbeder. Poseidon, Athena'nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur ve Athena buna karşılık Medusa'nın saçlarını yılanlara dönüştürür. Yüzünü de o kadar çirkin yapar ki, suratına kim bakarsa taşa dönüşür.

Günümüzde Didim'deki Apollo Tapınağı'nda ve İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda Medusa figürleri bulunuyor. Apollo Tapınağı'nın yapımında Medusa heykelleri kullanılmak istenmiş ne var ki tapınağın inşaası bir türlü bitmediği için bir çok Medusa figürü yarım kalmış.. Yine de en güzel işlenmiş ve günümüze korunak gelmiş Medusa figürlerinden birisi Didim'deki Apollo Tapınağı'nın bahçesinde ziyaretçilerini bekliyor.



Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa figürleri ise sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sutunun altında kaide olarak kullanılıyor. Bu iki Medusa başının IV. yüzyıla ait oldukları sanılıyor. Bu başların hangi yapıtlardan alındığı bilinmemekle birlikte Genç Roma Çağı'na ait antik bir yapıdan sökülerek buraya getirildiği ve sarnıcın inşaatında salt sütun kaidesi olarak ihtiyaç duyulduğu için kullanıldığı araştırmacılar tarafından kabul görüyor. Yerebatan Sarnıcı'ndaki iki Medusa başından biri ters diğeri de yan olarak sütun kaidelerine yerleştirilmiş. Medusa başı eski Bizans'ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlenmiş ve böylelikle kötülüklerden korunulacağına inanılmış..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder