10 Aralık 2013 Salı

BÜYÜK KANYON


ABD 'nin Arizona eyaleti sınırlarında, Kolorado Nehri çevresinde,Büyük Kanyon ulusal parkı içinde bulunur ve en eski ulusal park ünvanına sahiptir.


Kanyon; Kolorado ırmağını'nın kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuştur. Kolorado ırmağının Büyük Kanyonu yarması, ırmağın hızı, hacmi, basıncı, ayrıca taşıdığı çamur, kum, çakıl gibi aşındırıcı maddeler sayesinde gerçekleşti. 

466 Kilometre uzunluğunda ve 500 metre ila 2.5 Kilometre genişliği arasındadır. Derinlik 1500-2000 metre aralığında değişim göstermekte.

Görsel güzelliğinin yanı sıra kanyonu mükemmel yapan diğer bir özelliği, milyonlarca yıllık jeolojik hareketleri göz önüne sermesi. Büyük kanyon, Kuzey Amerikanın 2 milyar yıllık coğrafi gelişimini görebilmemizi sağlıyor ve bu özelliğiyle bilim insanlarının pek çok sorularının yanıtlarını barındırıyor.. 

Kanyonun kayaç katmanları, kireçtaşı ve rüzgarların taşıdığı kumtaşlarından oluşuyor.Kanyon kayaçlarının üzerinde, Mezozoik dönemden (225-65 milyon yıl önce) kalma, uçurumlarla dolu tepelerin kalıntıları, kırmızı, beyaz ve aşınmış pembe kayalık taraçalar yer alıyor.Yayla tepelerini kısmen örten siyah lav katmanları ve yanardağ konileri ise görece yakın dönemlerde oluşmuş. 

Kimi volkanların son 1000 yılda faaliyete geçtiği tahmin ediliyor. 


İlginç bir şekilde ortadan kayboldular!

3 bin yıl öncesinde dahi Büyük Kanyon çevresinde 'hayat var' dı. Desert Culture adı verilen Kızılderililer, avcı ve toplayıcıydı. Yaklaşık 2 bin yıl önce ise Anasazi adı verilen halklar bölgeye yerleşti. Tarımla geçinen Anazasiler'in izlerine, mağara resimlerine hâlâ rastlamak mümkün. Ancak 700 yıl kadar önce Anasaziler ansızın ortadan kayboldu. Sebebi ise hâlâ bilinmiyor. Anasaziler'i, Hopiler takip etti. Pek çok başka Kızılderili kabilesi gibi onlar da Büyük Kanyon yöresini benimsemişti. Günümüzde bölge Havasupai Kızılderilileri'ne ev sahipliği yapıyor. 

Büyük Kanyonun keşfi

Grand Canyon'u ilk gören Avrupalı, İspanyol "Garcia Lopez de Cardenas" idi. Kaşif "Francisco Vasquez de Coronado" tarafından görevlendirilen Cardenas, 1540'ta İspanyol askerlerle kanyonun güney yamacına ulaştı. Üç asker uçurumdan aşağı indi, ancak susuz kaldıkları için geri dönmek zorunda kaldılar. Bu olaydan sonra kanyon unutuldu, 200 yıl kadar hiçbir Avrupalı buraya ayak basmadı. 1776'da Santa Fe'den California'ya giden bir yol arayan iki İspanyol rahip, devasa yarığın kuzey yamacına ulaştı. 1850'lerde ise Utah eyaletindeki İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin liderlerinden Brigham Young, bölgeye ilk yerleşimcileri gönderdi. Amaçları, nehri geçecek yollar bulmak olan bu yerleşimciler, Kızılderililer ile iyi ilişkiler kurdu ve gerçekten de nehri geçebilecekleri iki nokta keşfettiler: Lee's Ferry ve Pierce Ferry. 

Gelin Büyük Kanyonu bir de videolu izleyelim.
(Video bize ait değildir.)


Büyük Kanyon'da bulunan "Gök Köprüsü"

Öyle bir yer düşününki binlerce metre yüksekliğinde U şeklinde bir köprü ve bu köprü camdan olsun. Ayaklarınızın altındaki vahşi yaşamı ve o eşsiz manzarayı görebiliyorsunuz. Anlatması bile ayrı bir zevk olan "Gök Köprüsü"nü gelin beraber inceleyelim..

500 bin kilo ağırlığında çelikten ve 29 bin kilo ağırlığında camdan meydana geliyor. Bu köprü tüm doğal güçlere dayanmak üzere inşa edildi. Dört yıl süren inşaat sonunda inanılmaz bir yapı ortaya çıktı.

Şeklinin basitliği insanı aldatsa da, bu köprüyü yapmak için bir sürü engeller aşıldı. Bu sorunların en büyüğü ise dev bir uçuruma dev ve camdan bir köprü yapmak fikrinin korkusu oldu. 1996 yılında ortaya atılan bu cesur fikir sonunda oluşan tabanı camdan bir köprü her yıl binlerce turisti bu mükemmel sanat eserini görmeye çekiyor. Maddi yönden yerlilere büyük katkı sağlıyor.


Gelin birde "Gök Köprüsü" nü videolu bir şekilde inceleyelim.
(Video bize ait değildir.)